Jak "ugryźć" zestaw kołowy.

Czyli wszystko co o drezynach i drezynowaniu powiedzieć bądź napisać można

Jak "ugryźć" zestaw kołowy.

Postprzez CX MANIAK w 28 Sty 2010 00:05

Witam.
Po przydługim okresie planowania, oraz zbierania materiałów, zabieram się w końcu za budowę własnej drezyny spalinowej :D. Mam pytanie do kolegów którzy używali do budowy swoich pojazdów, gotowych zestawów kołowych pochodzących z koleb, bądź wózków szynowych na tor 600mm . Mianowicie w jaki sposób można ściągnąć koła jezdne z osi? I jak to zrobić, aby tej osi nie uszkodzić? Byłem ostatnio w bodaj najlepiej wyposażonym warsztacie w moim mieście (POM), niestety pomimo iż stoją tam prasy hydrauliczne o nacisku 200t, nijak nie udało się zestawu pod prasę wsadzić :cry:. Czy istnieją jeszcze inne sposoby na rozbicie zestawu kołowego od wózka? Może wielgachny ściągacz + grzanie palnikiem piasty :?: .
Pozdrawiam.
Tadeusz.
Maszynista amator
CX MANIAK
Jestem tutaj nowy

Dołączenie: 06 Sie 2006 21:45
Miejscowość: Suwałki

Re: Jak "ugryźć" zestaw kołowy.

Postprzez slimak w 02 Lut 2010 13:59

Witaj.
Zapewne koła są osadzane na gorąco więc i w podobny sposób próbuj je demontować. Lepsze od grzania piast wydaje się wychładzanie osi np. gaśnicą śniegową.
Maciej
gg 2994431

http://www.drezynka.pl
Awatar użytkownika
slimak
Stary Wyjadacz

Dołączenie: 14 Kwi 2004 15:47
Miejscowość: Opole

Postprzez Paweł w 16 Lut 2010 23:34

Podstawowe pytanie na jakie powinieneś sobie odpowiedzieć to : po co to wogóle rozprasowywać ? Ja wykorzystałem to połączenie koła z osią jako najlepsze i sprawdzone a zarazem bezpieczne. Moja drezyna na takich kołach przejezdziła kilka sezonów i moim zdaniem takie koła są o niebo wytrzymalsze od "blaszaków" z wózków torowych. Rozcinasz taką oś w połowie, dorabiasz dystanse ( chodzi o doprowadzenie profilu koła do profilu kolejowego) na osi montujesz łożyska na nich sprężyny i mażnice i oś gotowa :D . Znam przynajmniej trzy takie drezyny w których takie rozwiązanie działa z powodzeniem.
DL 4-001
GG 9242043
Paweł
Już nie nowy, ale jeszcze nie stary drez

Dołączenie: 31 Paź 2005 19:41

Postprzez CX MANIAK w 20 Lut 2010 23:25

Witam.
Jak dobrze zrozumiałem po przecięciu osi, złożyłeś ja za pomocą tulei :?: Jeżeli tak, to w jaki sposób poradziłeś sobie z dokładnym spasowaniem obydwu połówek w celu wyeliminowania bicia :?: Oś ma 45mm średnicy, i aby pewnie ją połączyć potrzeba dość grubej tulei. Myślałem też o takim rozwiązaniu. Ja muszę jeszcze podtoczyć czopy pod łożyska, oraz naciąć na ich końcówkach gwint fi 35. Po prostu nie mam oryginalnych maźnic. Ale za to będę miał łożyska toczne stożkowe.
Pozdrawiam.
Maszynista amator
CX MANIAK
Jestem tutaj nowy

Dołączenie: 06 Sie 2006 21:45
Miejscowość: Suwałki

Postprzez Paweł w 22 Lut 2010 00:34

Po rozcięciu osi za pomocą tokarki zbierasz oś od strony koła pod wymiar łożyska a następnie dalszą część pod rurę grubościenną jaką uda się zdobyc w podobnym rozmiarze. Rure tez lekko od środka proponuje wyrównac . Jeśli chodzi o łożyska to do gotowych łożysk wytaczam pierścień w który wchodzi łożysko , do pierscienia przyspawuje po bokach równolegle dwa jekle o profilu dopasowanym do ceownika giętego na zimno . Te ceowniki stanowią zewnętrzna częśc mażnicy w której chodzi wcześniej opisany element z łożyskiem , od góry opierający się na sprężynie a od dołu ograniczony śruba spinającą obie części mażnic. Wszystko strasznie brzmi ale jest banalnie proste w wykonaniu . :D Całośc oczywiście dotyczy pojazdu z łożyskami znajdującymi się po wewnętrznej stronie kół na osi pod drezyną a nie tak jak pierwotnie było to wykonane czyli jako łożyska zewnętrzne. stare czpoy zostały usunięte. Takie rozwiązanie zastosowałem zarówno w drezynie jak i w wagoniku z tym że w wagoniku koła mam z koleb a w drezynie blaszaki które obecnie zmieniam na lane . A tak to wygląda w akcji http://www.youtube.com/watch?v=OCzv48A1U9U
DL 4-001
GG 9242043
Paweł
Już nie nowy, ale jeszcze nie stary drez

Dołączenie: 31 Paź 2005 19:41

Powróć do Drezyny i drezynowanie ogólnie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość