Szlak Wałbrzych - Kłodzko.

Czyli wszystko o ogólnopolskiej organizacji drezyniarzy w naszym kraju

Moderator: olsen

Szlak Wałbrzych - Kłodzko.

Postprzez fred77 w 04 Mar 2010 11:09

Pytanie dotyczy linii kolejowej Wałbrzych - Kłodzko. Myślę, że każdy wie co to za szlak i jaki jest niesamowity.
Czy kiedykolwiek były tam organizowane przejazdy drezynowe, a może komuś udało się indywidualnie załatwić pozwolenie na przejazd tym szlakiem?
fred77
Już nie nowy, ale jeszcze nie stary drez

Dołączenie: 06 Lip 2008 10:42

Re: Szlak Wałbrzych - Kłodzko.

Postprzez olsen w 05 Mar 2010 15:45

O ile mi wiadomo, były jakieś przejazdy w WM15 dla miłośników, ale drezyny lekkiej to ta linia nie widziała. Chyba że jakiś kamikadze próbował. :)
http://www.drezyny.org - oficjalna strona Sowiogórskiego Bractwa Kolejowego
Awatar użytkownika
olsen
DTeam & SBK Member

Dołączenie: 25 Lis 2003 20:55
Miejscowość: Wałbrzych

Postprzez fred77 w 09 Mar 2010 23:05

A czemu kamikadze? :D Aż tak źle by było?
Może gdyby nadarzyła się okazja ktoś mógłby zorganizować przejazd tym szlakiem to udałoby się tego dokonać.
fred77

Postprzez olsen w 10 Mar 2010 15:04

fred77 napisał(a):A czemu kamikadze? :D Aż tak źle by było?

Chodzi mi o pchanie się na czynny szlak.
Może gdyby nadarzyła się okazja ktoś mógłby zorganizować przejazd tym szlakiem to udałoby się tego dokonać.

Okazje się już nadarzały, ale kiepsko z tym, chyba że chcielibyśmy wjechać sprzętem w rodzaju WM10 czy WM15.
Awatar użytkownika
olsen
DTeam & SBK Member

Postprzez fred77 w 12 Mar 2010 09:55

Ale mi tu chodzi o legalny przejazd czyli taki, że nie kolidowałby z żadnym ruchem pociągów, każdy dyżurny by wiedział, że drezyny są na szlaku i były określony czas na przejazd, łączność z dyżurnymi itp.
Myślę, że może by się dało, ale ja tylko myślę, a czy doszłoby to do skutku to nie wiem.
fred77

Postprzez olsen w 12 Mar 2010 16:03

fred77 napisał(a):Ale mi tu chodzi o legalny przejazd czyli taki, że nie kolidowałby z żadnym ruchem pociągów, każdy dyżurny by wiedział, że drezyny są na szlaku i były określony czas na przejazd, łączność z dyżurnymi itp.
Myślę, że może by się dało, ale ja tylko myślę, a czy doszłoby to do skutku to nie wiem.

Mhm, rzecz w tym, że to nie jest jakaś tam zapomniana linia w rodzaju Kargowej. Jeśli wjeżdżać na Wałbrzych-Kłodzko, to tylko z oficjalnym papierem, a na zdobycie takowego nie ma szans, bo z punktu widzenia lokalnych władz kolejowych (i ogólnie w świetle prawa) coś takiego, jak drezyna lekka, po prostu nie istnieje. Dałoby się oczywiście zamówić szlak i odpowiednio zapłacić, ale tutejsze PLK nie da pozwolenia na przejazd pojazdem, który nie ma homologacji UTK. Znowuż jazda "na gębę", czyli dogadanie się z jakimś dyżurnym ruchu, jest moim zdaniem zbyt ryzykowne na tej - wciąż jednak dość ruchliwej - linii i mogłoby się skończyć bardzo niekorzystnie dla całego środowiska drezynowego. Już tak było, że, nie wnikając w szczegóły, po "wybrykach" jednej ekipy, ktoś inny potem miał problemy.
Awatar użytkownika
olsen
DTeam & SBK Member

Postprzez fred77 w 12 Mar 2010 22:06

Ależ oczywiście nie mam tutaj absolutnie na myśli jakiegoś załatwiania "na gębę". Za duże ryzyko.
We wszystkich przypadkach tylko oficjalnie i na papierze.
Czyli ogólnie mówiąc "lipa".
fred77

Powróć do I Ogólnopolskie Forum Drezynowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość